Persida Mijailović (86), najstarija volonterka Crvenog krsta u Srbiji: Heroina bez plašta u životnoj misiji

|   Život
U ovoj humanitarnoj ustanovi u Despotovcu je 40 godina, a krv je donirala 26 puta. Obavlja sve zadatke zajedno sa omladinom i dobitnica je brojnih priznanja za svoj angažman
Persida Mijailović, najstarija volonterka Crvenog krsta u Srbiji: Foto TV Kopernikus

 

Žena velikog srca, spremna da pomogne u svakom trenutku, osoba mladalačkog duha čije oči krasi poseban sjaj – ovo su samo neki od komplimenata koji se mogu čuti na račun Perside Mijailović, najstarije volonterke Crvenog krsta u našoj zemlji. Iako u devetoj deceniji života, ona i dalje sa velikim entuzijazmom učestvuje u svim aktivnostima koje se sprovode u ovoj humanitarnoj ustanovi u Despotovcu.

-Ja sam veoma emotivna. Mnogo plačem i pomažem celom svetu. Skinula bih ovo sa sebe da dam nekome, a za hranu tek da ne pričam. Decu mnogo volim –kaže Persida na početku našeg razgovora.

Krv je prvi put dobrovoljno donirala daleke 1954. godine. Više od 26 puta je hrabro „zavrnula rukav“ kako bi pomogla drugima, a posle toga prestala je da broji. Svima koji se do sada na ovaj korak nisu odvažili, Persida poručuje:

-To nije ništa strašno, nije opasno, nikakav bauk. Možete da pomognete deci, svom, mom ili bilo čijem. Moramo da se pomažemo. Samo srce tera da se pazimo i da vodimo računa jedni o drugima. Ja bih i sad dala krv, ali ne mogu zbog godina –kaže ona.

Persida sa osmehom dočekuje davaoce, deli flajere, lepi plakate i obavlja sve aktivnosti istim tempom kao i njene nekoliko decenija mlađe kolege volonteri. Uči ona njih, ali i oni od nje, kaže baka Sida, kako je od milošte zovu. Iako je mnogi savetuju da se pričuva, ona za to ne mari previše, jer joj rad u ovakvom okruženju veoma prija.

-Spremna sam na sve. Ako me zovete u kafanu – tu sam, u crkvu – takođe sam tu. Ako treba da se ide u Crnu Goru ili Grčku, ja idem. To je nešto što je život. Ne mogu da me uhvate ni za glavu, ni za rep. Ne znaju ni gde će, ni šta će sa mnom. Sve što treba da završim, ima da završim. Sad da mi kažete da vam treba nešto iz Beograda, ja vama to završavam i sutra popodne imaćete dokument –rekla je Persida i dodala:

-Nikada neću prestati da volontiram i da napustim Crveni krst. Biće tako dokle god budem bila na nogama –samouvereno kaže ona.

Iz Crvenog krsta u Despotovcu imaju samo reči hvale za svoju vrednu, višestruko nagrađivanu volonterku. Oni su ponosni što je njihov član, a omladini je veliki uzor i inspiracija.

-On je naš zaštitni znak. Volontira i preko 40 godina, veoma je aktivna i počasni je član predsednika Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi. Takođe je i član Upravnog odbora gde odlučuje o veoma bitnim pitanjima. Na svakoj akciji u Resavici je prepoznatljiva i upečatljiva. Kada je ona ovde u Resavici, onda ne treba da brinemo što se tiče akcija davanja krvi. Rad se odaziva predavanjima i svaki njen savet je dobrodošao –rekao je Stevan Mišković, sekretar Crvenog krsta opštine Despotovac.

-Super je sarađivati sa njom. Naučila nas je mnogo čemu što nismo znali. Uči nas kako da se ophodimo prema ljudima, da volimo život i to što radimo. Družimo se i kada budem napunila 18 godina, sigurno ću početi sa davanjem krvi –rekla je Magdalena Gavrić, četrnaestogodišnja volonterka Crvenog krsta u Despotovcu.

Persidina misija još uvek nije završena. Kako je sama rekla, pomagaće drugima na sve načine dokle god je zdravlje bude služilo, a da ne nose svi heroji plašteve i da humanost nije izumrla – svojim primerom potvrđuje upravo Persida.

NAJHUMANIJA OPŠTINA U SRBIJI VEĆ DEVET GODINA

Kada je davanje krvi u pitanju, opština Despotovac je već devet godina najhumanija opština u Srbiji. Tokom godine, Crveni krst u ovoj opštini organizuje osam akcija, a na svakoj od njih prikupi se više od 100 jedinica, zbog čega su iz uprave ove humanitarne ustanove izrazili veliko zadovoljstvo.

-Na teritoriji opštine Despotovac, sedam posto stanovništva daje krv. To je za nas veliki uspeh. S druge strane, završavamo sve operativne zahvate na svim klinikama i institutima. Tako završimo oko 250 operacija u toku godine, a distribuiramo oko 800 jedinica. U prethodnoj godini prikupili smo 1331 jedinicu krvi, tako da je to rekord što se tiče naše opštine. Sa razlogom se nalazimo na čelnoj poziciji u Pomoravlju, ali i u Republici Srbiji –rekao je Mišković.

Crveni krst opštine Despotovac veoma dobro sarađuje sa Vojnomedicinskom akademijom, Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, brojnim udruženjima davalaca krvi, sa kompanijom “Resavica” i Rudnikom “Rembas”, a najveći broj davalaca upravo su rudari. Lokalna samouprava opštine Despotovac takođe podržava njihov rad.
 

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar