Pred Božić: Svečano paljenje badnjaka u Jagodini

|   Info
Paljenju badnjaka su prethodile sveta liturgija i litija oko hrama, a događaju je prisustvovao veliki broj vernika različitih generacija
Foto: TV Kopernikus

 

Crkva svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini i ove godine, pred najveći hrišćanski praznik Božić, okupila je veliki broj vernika. 

U njihovom, ali i u prisustvu sveštenstva, služena je sveta liturgija, a potom je izvršena i litija oko hrama tokom koje je narod na čelu sa sveštenim licima nosio badnjak, koji je kasnije, po tradiciji, u porti crkve svečano i upaljen. 
Sveštenik Milan Đorđević istakao je da se vernici raduju ovom činu, te i da je ova vrsta svečanosti za njih veoma značajna.

-Gospod kaže “Kada su dvoje i troje sabrani u moje ime, onda sam i ja sa njima. Duboko verujem da u navečerje praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista on bio sa nama i primio ovu našu zajedničku molitvu. Kamera beleži koliko je naroda u ovoj porti po ovoj kiši i susnežici, da prinese Bogu molitve. Naša molitva ima značaj da se pripremimo i kroz ovaj post koji je trajao, ali i kroz ovu našu molitvu, da naša srca budu ona pećina ako smo postili, ako smo se Bogu molili i ako smo se pripremali da primimo samoga Boga u naša srca. Ako besmrtnog Boga primimo u naše telo, ta veza imeđu nas stvorenih ljudi i besmrtnog Boga jeste garancija naše besmrtnosti. Bog nas je stvorio da se radujemo, ali svakako da se radujemo večnome životu –rekao je Đorđević.

Vernici koji su se okupili u porti crkve istakli su da rado prisustvuju ovom događaju svake godine, te i da je ovo za njih najlepši način da se dočeka Božić.

Po završetku paljenja badnjaka, svečanost je dodatno ulepšana velelepnim vatrometom, a svima koji su prisustvovali ovom događaju služeni su topli napici poput kuvanog vina i rakije.

D.M.