Prikupljene 33 jedinice krvi na akciji u Jagodini

|   Info
Organizovale su je podružnice iz Kolara, Glavinaca i Majura u saradnji sa JP „Standard“ iz Jagodine. Sledeća će biti održana 7. maja na istom mestu
Foto: TV Kopernikus

 

Ukupno 33 jedinice krvi prikupljeno je na akciji dobrovoljnog davanja koja je održana proteklog četvrtka u prostorijama Crvenog krsta u Jagodini. Tom prilikom, troje njih je prvi put doniralo svoju dragocenu tečnost.

Akciju su organizovale podružnice Crvenog krsta iz tri sela koja pripadaju jagodinskoj opšini: Kolara, Glavinaca i Majura, u saradnji sa Javnim preduzećem „Standard“ iz Jagodine.

-Ovo je naša prva ovogodišnja akcija. Sledeću ćemo održati avgusta meseca, a poslednja je u decembru. Solidan je odziv na svim našim akcijama i saradnja sa Crvenim krstom grada Jagodine je odlična. Ja sam krv dao 93 puta i treba da imamo podmladak –rekao je Radoslav Slavković Baja, predsednik Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi u Kolaru.

-Drago mi je što se sve više odazivaju mladi ljudi, ne samo na akcijama koje mi organizujemo, nego inače. Dobro je što imamo nekoga ko će da nas zameni. Mi do 65. godine možemo da damo krv, a sve više je mladih koji će nastaviti našim stopama –rekao je Dušan Milojević ispred podružnice Javnog preduzeća „Standard“.

Akciji su se odazvali humanisti različitih starosnih generacija. Svi su bili složni u tome da je pružanje ovakve vrste pomoći od velikog je značaja.
-Ovo je 31. put kako zvanično dajem krv, a nekoliko puta sam dao i nezvanično. To je nešto što mi je ostalo od pokojnog oca koji je krv dao preko 100 puta. Smatram da je to gest kojim možemo pomoći nekome da preživi pogotovo u ovim teškim vremenima kada je krv u nestašici. Smatram da bi svi koji su zdravi trebalo da dođu da podrže jednu ovakvu akciju -rekao je Bojan Trajković iz Jagodine.

Crveni krst grada Jagodine i ove godine organizovao je likovni i literarni konkurs koji nosi naziv „Krv život znači“, za koji su najmlađi sugrađani pokazali veliko interesovanje. Zbog toga su iz uprave izrazili veliko zadovoljstvo.

-Ove godine smo po prvi put uključili i predškolske ustanove sa teritorije grada. Komisija je odabrala petnaestak najlepših radova koje ćemo poslati u Crveni krst Srbije, koji će predstavljati naš grad na takmičenju. Jagodina ima izuzetno talentovane mlade umetnike, a ovim putem se zahvaljujem svim nastavnicima i profesorima koji su se uključili u ovu akciju. Pobednici na teritoriji grada Jagodine biće proglašeni u maju mesecu –rekao je Stefan Malenović, sekretar Crvenog krsta u Jagodini.

Akciju je podržao i Zavod za transfuziju krvi iz Niša, a svi ljudi dobrog zdravlja pozivaju se da učestvuju u sledećoj akciji koja će biti održana 7. maja u prostorijama jagodinskog Crvenog krsta.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar