Prošle su 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića: Čeka se trenutak susreta sa pravdom

|   Info
Pomenu su prisustvovali predstavnici „Večernjih novosti“, Udruženja novinara Srbije, Komisije za istraživanje ubistva novinara, članovi porodice, prijatelji i kolege. Nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi ime Milana Pantića ove godine pripala Slađani Zarić, novinarki Radio Televizije Srbije
Foto: TV Kopernikus

 

Prošle su 23 godine od ubistva novinara Milana Pantića, dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine. Ubistvo još uvek nije rasvetljeno, a ubice i nalogodavci još uvek nisu pronađeni. Najpre je održan pomen na jagodinskom groblju, gde je Pantić sahranjen, a kom su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i kolege. Položeno je i cveće na ulazu u zgradu gde je Pantić ubijen, a potom i na spomen bistau koja se nalazi na trgu u neposrednoj blizini. Ovaj slučaj je iz Tužilaštva za organizovani kriminal ponovo vraćem Višem javnom tužilaštvu u Jagodini.

-Milana Pantića svakako nije ubio neki manijak, umobolnik ili slobodni strelac, da tako kažem. Ubila ga je struktura kojoj je, narodski rečeno, stao na žulj –rekao je Milan Babović, zamenik glavnog urednika „Večernjih novosti“.

-Razgovarali smo danas sa višim javnim tužiocem o narednim koracima koje tužilaštvo namerava da preduzme, o tome koje su to radnje koje može da uradi, koje su nedostajale do sada. U idućim danima razgovaraću i sa ministrom policije oko formiranja druge radne grupe, jer inspektor Kecman koji je sa nama danas ovde je u penziji, a nastojaćemo da njegovo znanje iskoristimo kao savetničko, u ovom slučaju kako bismo imali kontinuitet. Ali, nekako izgleda kao da je ovo jedna vrsta novog početka u ovoj istrazi i nastojaćemo da je privedemo kraju –rekao je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

-Sa ovog mesta i neprestano ponavljamo ubili ste pravdu, ali istina živi. Mi ćemo raditi za tu pravdu i mi ćemo toj pravdi pogledati u lice. Mi ćemo se susresti sa čovekom sa onima koji su mu rekli da počini strašni zločin u Jagodini –rekao je Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije.

Događaju je prisustvovao i Dejan Ristić, ministar za informisanje i telekomunikacije u Vladi Republike Srbije.

-Nama je pravda potrebna. Verujem da ćemo konačno u razumnom vremenskom periodu svi zajedno dočekati ispunjenje i prava i pravde. To je potrebno ne samo porodici, to je potrebno čitavam našem društvu, svakome od nas pojedinačno i čitavoj našoj zemlji –rekao je Ristić.

Svake godine, na ovaj dan, dodeljuje se i nagrada za novinarsku hrabrost koja nosi ime Milana Pantića. Ovogodišnji dobitnik je Slađana Zarić, televizijski autor i urednik dokumentarnih emisija u informativnom programu Radio Televizije Srbije. U obrazloženju žirija navodi se da njeni dokumentarci spadaju u red najgledanijih u Srbiji, kao i da zahvaljujući svom kvalitetu inspirišu mnoge da slede njen primer hrabrosti i posvećenosti istini.

-Ja se zaista trudim da u svim filmovima budem, koliko god je moguće, politički korektna, objektivna i da imam empatiju. Neću o nekoj rodnoj razlici da pričam, ali zaista mislim da žena kada priđe nekoj temi, jedna majka će priču doživeti možda na jedan drugačiji način ili će bar uspeti senzibilitet da prikaže gledaocima na drugačiji način. Ja ću nastaviti da pričam priče koje radim, a ova nagrada će biti još jedna podrška. To je vrlo važno –rekla je Zarić.

Podsećanja radi, Milan Pantić pisao je tekstove o spornim privatizacijama, koje su se posebno odnosile na cementaru Novi Popovac i Jagodinsku pivaru. Ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se vraćao iz prodavnice, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar