Rakić: Kosovski Srbi zahtevaju od EU da pređu sa reči na dela

|   Info
Lider Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je jedna od tema današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo održavanje referenduma na Kosovu i da tamošnji Srbi još veruju da će predstavnici Evropske unije i OEBS to omogućiti.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Ne želimo da gubimo poverenje. Videćemo u nedelju kako će oni ispuniti svoje obećanje. Pet zemalja Kvinte je jasno i glasno poručilo svima u Prištini da se referendum mora održati na prostoru Kosova, rekao je Rakić novinarima posle sastanka, ističući da ne može sa sigurnošću da kaže da li će EU ispuniti svoje obaveze.

Rakić je istakao da kosovski Srbi zahtevaju od EU da pređu sa reči na dela, jer su dosta pričali i uveravali, tako da će "u nedelju Euleks pokazati svoje pravo lice".

Mi nismo građani drugog reda dole i želimo da imamo svoja elementarna i osnovna prava kao i Albanci. Neka se referendum održi kao izbori do sada, posredstvom Euleksa i OEBS. Pozivamo i njih da se uključe u sve ovo i u nedelju otvore biračka mesta, poručio je on.

Funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić upozorio je da će onemogućavanje održavanja referenduma stvoriti nove tenzije, posebno na jugu Kosova, koje sad nikom nisu potrebne.

U tom smislu, velika je odgovornost na međunarodnoj zajednici. Čekamo njihov odgovor šta je ono što oni moraju da učine da obezbede da oni koji u nedelju izađu na referendum to učine bezbedno, bez ikakvih problema, naglasio je Jevtić.