"Svitanje": Dr Vlado Spiroski promovisao novu zbirku pesama u Jagodini

|   Info
Tokom promocije svoje pete knjige u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini govorilo se o autoru, čitala se njegova poezija, a priređen je i muzički program
Foto: TV Kopernikus

 

Otorinolaringolog dr Vlado Spiroski predstavio je proteklog petka u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini svoju novu zbirku poezije. Ona nosi naziv “Svitanje” i njegova je peta po redu.

-Kada pišem, ne pravim nikakav plan, ne razmišljam o čemu ću pisati. Pišem, kakva emocija bude tog trenutka, ja to stavim na papir. Knjiga je  raznolika. Ima u njoj i tužnih stvari, ali više srećnih. Želeo bih da se samo dobre stvari dešavaju. Mislim da je vreme da nam dođe svitanje, ali ne u političkom smislu, već u životnom. Nekom se to desi rođenjem, nekome u srednjim, a nekome u starijim godinama. Bitno je da se desi –rekao je Spiroski.

Kao i svakog pesnika, najviše ga inspiriše ljubav, a reakcije na njegovu poeziju vrlo su pozitivne, što ga veoma raduje.

-Često se i ja iznenadim i zapitam da li je moguće das am ja zaista nešto tako napisao. Dobro je što svako moju poeziju shvata na svoj način. Ja ne želim da je shvataju onako kako sam ja mislio. Dobro je da se svako u njoj pronađe. To mi se sviđa –rekao je autor.

Tokom promocije, govorio je istoričar mr Dejan Tanić. On je do sada više puta istakao da umetnički dar Vlada Spiroskog nije slučajan, s obzirom da je rođen u mestu koje se smatra centrom slovenske pismenosti i kulture.

-Spiroski je već odavno etablirani pesnik, jedna svesrdna i svestrana ličnost. On je pesnik izuzetnog osećaja i talenta. Mislim da takvih ljudi nema puno u Srbiji i da treba obratiti pažnju na njega. On zapravo spaja u unutrašnjem nekakvom jedinstvu onu osnovnu slovensku, pravoslavnu kulturu nekadašnju –rekao je Tanić.

Tokom večeri, kojom je moderirala književnica Dragica Šreder, pred brojnom publikom, čitane su pesme iz njegove najnovije zbirke, što je činila Kristina Bigić Makić. Sastavni deo promocije bio je i muzički program, za koji je bio zadužen Duško Dimitrijević Endži, a publika ih je nagradila burnim aplauzima.

Spiroski će nastaviti i dalje sa pisanjem, na radost njegove čitalačke publike, a uskoro počinje i sa radom na novom cd-u, na kom će se naći kompozicije nastale po njegovim stihovima.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar