U Jagodini obeležen 4. jul - Dan borca

|   Info
4. jula, 1941. godine, doneta je odluka o ustanku srpske protiv nemačke vojske. Taj ustanak je važio za najžešći u tada okupiranoj Evropi, rekao je istoričar, mr Dejan Tanić
Foto: TV Kopernikus

Članovi Udruženja boraca oslobodilačkih ratova Srbije odali su počast protekle srede poginulim borcima i žrtvama u Drugom svetskom ratu, polaganjem venaca i minutom ćutanja u Aleji nosilaca partizanske spomenice u Jagodini.

Uspomene na dan kada je doneta odluka o podizanju ustanka, 4. jul 1941. godine, evocirao je predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a, mr Dejan Tanić:

-Ovo je veoma značajan datum za našu, ali i evropsku istoriju. Tog dana, doneta je odluka o podizanju ustanka u Srbiji i to je bio prvi ustanak u okupiranoj Evropi. To je bio ustanak koji je doveo do najžešćeg otpora nemačkoj vojsci u Evropi. Ustanak je zvanično izbio 7. jula, ali 4. jula je pokrenuta čitava ta lavina otpora u Srbiji koji se odavno pripremao. Srbija je imala dva-tri ustanička pokreta, jer ustanak je krenuo, da ne kažem stihijski, ali iz raznih pravaca. Bio je tu: Partizanski pokret, Ravnogorski pokret nezavisnih ustanika... U svakom slučaju, Balkan je tada vrio od pobuna i sama Nemačka se tada pribojavala da to ne ugrozi njene napore na istočnom frontu, odnosno u napadnutom Sovjetskom savezu. Zbog toga je kasnije i uvedena ta stravična odmazda 100 za 1 u Srbiji, da bi se ustanak u Srbiji ugasio –rekao je Tanić.

Polaganje venaca održano je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Jagodine.

Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar