U Jagodini održano 26. kadetsko prvenstvo Pomoravskog okruga u šahu

|   Sport
Takmičari koji su osvojili neko od prva tri mesta učestvovaće na Kadetskom prvenstvu Centralne Srbije koje će biti održano sredinom februara. Punu podršku u organizaciji turnira pružili su i Jagodinski sportski savez i Dom učenika grada Jagodine
Foto: TV Kopernikus

 

Kadetsko prvenstvo Pomoravskog okruga u šahu, 26. po redu, održano je protekle nedelje u prostorijama Doma učenika srednjih škola u Jagodini.

Učestvovalo je ukupno 64 takmičara: 44 dečaka i 20 devojčica. U kategoriji takmičara do 8 godina, prva mesta osvojili su Neda Milosavljević iz Jagodine i Jakša Marjanović iz Paraćina. Kada su u pitanju učesnici do 10 godina, na prvim mestima našli su se Jana Nestorović iz Despotovca i Jovan Aleksić iz Paraćina. Među takmičarima starosti do 12 godina, najbolji su bili Sara Stojanović iz Ćuprije i Marko Petrović iz Paraćina. U kategoriji takmičara do 14 godina, Maša Milosavljević i Vasilije Pavlović, oboje iz Jagodine, osvojili su prva mesta. U uzrasnoj kategoriji do 16 godina, na prvim mestima našli su se Ljubica Todorović iz Jagodine i Saša Lukić iz Paraćina. Kada su u pitanju učesnici do 18 godina, prvo mesto pripalo je Nenadu Kadriću iz Paraćina.

-Ovo je veoma bitno takmičenje za svu decu. Mladi su se odazvali u velikom broju i vidimo da deca imaju taj takmičarski duh. Širimo se i napreduje šah u Šahovskom savezu Pomoravskog okruga. Šah je kao sport veoma dobar za decu i sa njim treba se krene u što ranijem uzrastu, od oko 5 do 7 godina. Dobar je za razvijanje moždanih funkcija, zbog smirenosti kod dece, jer tokom partija moraju da sede i da budu fokusirani. Razvijaju se moždane funkcije preko kombinatorike koja kasnije može da im pomogne pri matematici, fizici i ostalim prirodnim naukama –rekao je Petar Petrović, predsednik Šahovskog saveza Pomoravskog okruga.

Svi takmičari koji su osvojili neko od prva tri mesta nagrađeni su medaljama, a oni će učestvovati i na Kadetskom prvenstvu Centralne Srbije koje će biti održano sredinom februara. Ovom takmičenju, prethodiće pripremni Svetosavski turnir, koji će biti održan u januaru.

Organizator takmičenja je NŠK „Jagodina“ pod pokroviteljstvom Šahovskog saveza Pomoravskog okruga, Punu podršku u realizaciji takmičenja pružili su Jagodinski sportski savez i Dom učenika grada Jagodine, gde je takmičenje i održano.

D.M.
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar