Učenici Srednje medicinske škole u Ćupriji posetili GFK "Jagodina"

|   Info
Dodatna znanja preneo im je Vladimir Veljković, fizioterapeut ovog fudbalskog kluba, a učenici su to kasnije mogli da primene na fudbalerima
Foto: TV Kopernikus

 

Učenici treće godine Srednje medicinske škole u Ćupriji, koji pohađaju smer za fizioterapeuta posetili su proteklog četvrtka, u okviru svoje praktične nastave, Gradski fudbalski klub „Jagodina“.

Sve ono što su do sada učili u teoriji, sada su imali prilike da primene i u praksi. Dodatna znanja o sportskim masažama, fizikalnim terapijama koje se vrše pomoću lasera, magneta i struje i saniranju sitnih povreda na sportskom terenu, tog dana imali su prilike da čuju od fizioterapeuta Gradskog fudbalskog kluba „Jagodina“ Vladimira Veljkovića. Posle toga, uz njegovo vođstvo, ista ta znanja primenjivali su na fudbalerima ovog kluba.

-Ovo je jedna vrsta zanata. Sve zavisi od prakse. Dešavaju se mnoge nepredviđene stvari na terenu, a ja sam uspeo da im prenesem svoje znanje i iskustvo. Jako je bitno za njih da znaju kako izgleda jedna noga sportiste i jedan mišić pun kiseline. Tako nešto teško mogu da vide negde drugde osim na objektima ovog tipa. Zadovoljan sam profesionalnošću dece i zahvalio bih se direktoru Srednje medicinske škole u Ćupriji –rekao je Veljković, koji sa prvim timom radi već 11 godina.

Iz škole su istakli da je praktična nastava za učenike koji pohađaju ovaj smer veoma važna.

-Blok nastavu uglavnom izvodimo u bolnici u Ćupriji. Uspostavili smo kontakt sa našim prijateljima iz kluba i došli ovde da učenicima približno predstavimo njihov budući posao. Njima to mnogo znači. Teorija je jedno, a praksa je drugo. Najbolje je kada to učenik uživo proba i doživi. Nadamo se da ćemo češće dolaziti ovde i da će ta saradnja da traje još dugo –rekao je Dušan Stanković, profesor u Srednjoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Učenici su takođe istakli da im se ovakav vid nastave jako dopada i da im je veoma koristan.

-Dosta je drugačiji rad sa sportistima nego sa pacijentima u bolnici. Ovde se uglavnom radi o uganućima koje se dešavaju tokom utakmica. Ne viđamo ovo stalno i mislim da će nam koristiti –rekla je Katarina Stanković.

-Naučio sam kako se radi sa sportistima, kako možemo da saniramo povrede i uopšte kakav je prsitup njima. Dopada mi se ovaj vid nastave. Ja sam razmišljao o tome da mi ovo bude zanimanje u budućnosti, tako da mi je ovo lepo predznanje. Sada mogu da vidim sa čime ću se susretati –rekao je Branko Batić.

Iz Srednje medicinske škole u Ćupriji i Gradskog fudbalskog kluba „Jagodina“ izrazili su zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje, ali i nadu da će biti prilike za sticanje novih znanja u praksi, koja će sigurno biti od velike koristi svima koji žele da se bave poslom fizioterapeuta u budućnosti.

D.M.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar