Ukrajina traži novu pomoć NATO-a, sekretar Alijanse očekuje isti odnos prema ratu, bez obzira na ishod američkih izbora

|   Info
Tokom boravka u Vašingtonu ukrajinski predsednik Zelenski sastaće se i sa predstavnicima Kongresa SAD, koji će u budućnosti imati veliku ulogu u odlukama o budućoj pomoći tokom rata sa Rusijom. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države (SAD) ostati značajan deo te alijanse, bez obzira na rezultat izbora za predsednika SAD. Stoltenberg je rekao da je aktuelni kandidat za predsednika SAD Donald Tramp, dok je bio u Beloj kući, bio kritičan prema članicama NATO koje ne ulažu dovoljno u odbranu. Na tom polju je došlo do promena, izjavio je Stoltenberg.
Foto: FoNet/AP

 

Izvor: FoNet 

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, koji boravi u Vašingtonu povodom samita NATO, sastaće se i sa liderima Senata i Predstavničkog doma, koji će u budućnosti glasati o novoj pomoći njegovoj zemlji, kojoj su Sjedinjene Američke Države odobrile 175 milijardi dolara od početka ruske invazije 2022.

Zelenski bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima komiteta u Kongresu koji su nadležni za odbranu, finansije, diplomatiju i nacionalnu bezbednost.

"Ovo je izuzetno važna misija i mi moramo biti uz Ukrajinu", izjavio je Rojtersu predsededavajući Komiteta za bezbednost u Senatu Mark Vorner.

Poseta Zelenskog u znaku je neizvesnosti u vezi sa ishodom američkih predsedničkih izbora, na kojima učestvuju Džozef Bajden, koji snažno podržava Ukrajinu, i bivši predsednik Donald Tramp, koji je više puta izrazio skepticizam prema ukrajinskom pitanju. Republikanci su pristali u aprilu da odobre pomoć za Ukrajinu, mesecima nakon što je Bajden tražio taj novac. Tada je odobrena 61 milijarda dolara pomoći.  

 

Američki predsednički izbori neće imati uticaj 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će Sjedinjene Američke Države (SAD) ostati značajan deo te alijanse, bez obzira na rezultat izbora za predsednika SAD.

Stoltenberg je rekao da je aktuelni kandidat za predsednika SAD Donald Tramp, dok je bio u Beloj kući, bio kritičan prema članicama NATO koje ne ulažu dovoljno u odbranu. Na tom polju je došlo do promena, izjavio je Stoltenberg, navodeći da su pre deset godina članice Alijanse preuzele obavezu da investiraju u odbranu dva odsto bruto domaćeg proizvoda.

Tada su taj cilj ispunjavale tri članice NATO, a danas su 23 zemlje dostigle takav standard. Radi se o značajnoj razlici, rekao je Stoltenberg novinarima u Vašingtonu, gde se održava samit Alijanse.

Stoltenberg je ocenio da je NATO dobar i za Evropu i za SAD. Interes SAD je da NATO bude snažan, izjavio je Stoltenberg, uz tvrdnju da Alijansa dočekuje 75. godišnjicu kao najsnažniji savez u istoriji.

Stoltenberg je naveo da ne postoji ruska vojna pretnja nekoj članici NATO, ali da postoji konstantna pretnja sajber napada i sabotaža.

Prema Stoltenbergovim rečima, sve članice NATO se slažu da Ukrajina treba da se pridruži Alijansi. Kijev se tome približava, izjavio je Stoltenberg, uz konstataciju da je za prijem Ukrajine potreban konsenzus članica NATO.

Stoltenberg je ocenio da je rat u Ukrajini ukazao na povezanost bezbednosne situacije u Evropi i Aziji. "Severna Koreja snabdeva Rusiju oružjem. Zabrinuti smo zbog onog što predsednik Rusije Vladimir Putin daje Severnoj Koreji zauzvrat. Ono što se događa u Evropi je važno i za Aziju", rekao je Stoltenberg. 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar