Viteški festival "Just Out" od 24. do 26. avgusta u Despotovcu

|   Info
Ovogodišnji festival održava se povodom 600 godina od osnivanja manastira Manasija. Očekuje se posećenost više od 80.000 ljudi
Foto: Kopernikus RTV Jagodina


Četvrti po redu međunarodni viteški festival „Just Out” biće održan od 24. do 26. avgusta u Despotovcu, zvanično je potvrđeno na konferenciji za medije održanoj u ovoj opštini.
Ova godina je posebna za festival, zbog toga što se obeležava 600 godina od osnivanja manastira Manasija, Direktor festivala Vladimir Blagojević, posebno je uzbuđen zbog ovogodišnje manifestacije, za koju je rekao da će biti najbolja do sada u svakom pogledu. Ove godine će u programu učestvovati dvadeset dve zemlje, sa skoro 600 viteza na borilištu:
-Sada već možemo da pravimo neke paralele sa velikim evropskim festivalima. Imamo sličan festival na jugu Francuske koji traje već 10 godina, ali je mnogo manji po broju učesnika i posećenosti, nego naš koji ulazi u četvrtu godinu postojanja. Nastavićemo da radimo ono što smo radili do sada i mislim da smo naš cilj postigli, a to je da smo bacili dodatno svetlo na Manasiju, što je i bila osnovna ideja ovog projekta. Manasija se sve više primećuje u svetu i deca se upoznaju sa likom i delom Stefana Lazarevića, što nam je posebno drago. Nastavićemo i dalje sa slavom naše kulturno istorijske baštine i promocije našeg kraja. Prve godine smo molili ljude da budu deo ovog projekta, a sada je obrnuta situacija –rekao je između ostalog Blagojević i osvrnuo se na pozitivne reakcije posetilaca i učesnika iz inostranstva, koji su atmosferu od prošle godine uporedili sa svetskom hit serijom „Igre prestola“. On se tom prilikom zahvalio i sponzorima, ali i medijima koji su dali podršku festivalu, svaki na svoj način.


Bojan Tasić, direktor programa festivala, najavio je mnogo zanimljivih događaja koji će biti u pratećem programu ove trodnevne manifestacije:
-Gosti će imati priliku da se oprobaju u srednjovekovnim ratnim veštinama. Moći će da učestvuju u takmičarskim disciplinama streličarstva, bacanju koplja, sekira i tako će moći da se vrate 600 godina unazad. Biće i noviteta za najmlađe. Oni će moći da učestvuju u raznim radionicama poput slikarskih i kaligrafskih, ali i interaktivno kovačkim i drvodeljačkim radionicama –rekao je Tasić.
Direktorka turističko-sportske organizacije Despotovca, Ana Bogdanović, izjavila je da je srećna što je njihova organizacija već četvrtu godinu zaredom deo ove manifestacije, koja mnogo doprinosi razvoju turizma u Despotovcu:
-Verujem da ćemo i ove godine pružiti svoj  maksimum. Veoma mi je drago što smo ovim festivalom privukli pažnju na opštinu Despotovac, Gornju Resavu i verujem da idemo u dobrom smeru kada je razvoj turizma naše opštine u pitanju. Sada Despotovac nije poznat samo po Resavskoj pećini, Manasiji i Lisinama, već i po festivalu „Just Out“ –rekla je Bogdanović na konferenciji.
Tokom konferencije, prikazan je i promotivni film za ovogodišnji festival, a događaji za sve posetioce tokom sva tri dana festivala biće tradicionalno besplatni. „Just Out” je najveći internacionalni festival viteškog karaktera. Održava se u čast despota Stefana Lazarevića. Prošle godine dobio je nagradu za najuspešniju novu manifestaciju od strane Udruženja organizatora manifestacija.

Dušan Miletić

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar