Vučić nakon razgovora sa Alijevim: Srbija i Azerbejdžan su pouzdani partneri

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saglasili su se danas da dve države nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijalni integritet, pomažu se u međunarodnoj areni, poštujući Povelju Ujedinjenih nacija i spremne su da sarađuju u oblasti energetike.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Malo toga je od međunarodnog prava ostalo, ali to je jedina opcija za našu budućnost, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa predsednikom Ilhamom Alijevim.

Razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike, jer Azerbejdžan izvozi oko 22 milijarde kubnih metara gasa, od toga polovinu u evropske zemlje, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija zato i gradi interkonektor sa Bugarskom kako bi mogla da kupi gas i od prijatelja u Bakuu.

Vučić je rekao da se razmatra i mogućnost kupovine struje od Azerbejdžana, kroz priključenje na podvodni kabl, koji ide ispod Crnog mora.

On je ukazao da su Srbija i Azerbejdžan pouzdani partneri, navodeći kao primer izgradnju deonice auto-puta do Preljine, koje su azerbejdžanske kompanije uradile na vreme, a Srbija radove takođe platila na
vreme.

Vučić je najavio da će u narednih 20 dana otići u radnu posetu Bakuu, sa nekoliko članova Vlade Srbije kako bi se produbilo strateško partenerstvo koje je danas inaugurisano.

Alijev je sada najpopularniji čovek u Evropi, za njega nisu imali vremena ranije, ali kako im je sada potreban njegov gas, sad ga mnogo vole. Sad sam ljubomoran, jer mene zovu samo oko Kosova, rekao je Vučić.

Mi smo mala zemlja, nemamo gas, ali imamo litijum i bili smo mnogo pametni pa smo odustali od toga, rekao je Vučić.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da su on i Vučić vezani prijateljstvom, što je osnovni uslov za razvoj odnosa dve države.

Dokumenta koja smo potpisali su pravni osnov za naše odnose i ona se tiču strateškog partnerstva, rekao je Alijev.

Uspešno sarađujemo u brojnim oblastima, dodao je on i naglasio da su dve države uvek jedna drugoj davale podršku u međunarodnoj areni.

Teritorijalni integritet i suverenitet naših zemalja smo uzajamno podržavali, takvi stavovi su jasni i neće se menjati ubuduće, predočio je Alijev.

On je naveo da njegova zemlja koristi pravo na samoodbranu, a oslobođene teritorije razvija i obnavlja "iz pepela", aludirajući na sukobe u Nagorno Karabahu.

Razgovarali smo sa Vučićem o bilateralnim, regionalnim pitanjima i onima sa međunarodne agende, rekao je Alijev i najavio da će ponovo doći u posetu Beogradu, pošto ugosti predsednika Srbije u Azerbejdžanu.

Dve delegacije potpisale su sedam sporazuma, među kojima je i izjava o strateškoj saradnji koju su potpisali predsednici Vučić i Alijev.