Vučić sa Zemanom: Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini i saglasni smo u tome

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je danas svečani doček odlazećem predsedniku Češke Milošu Zemanu, a potom je u Palati Srbija održan sastanak dva predsednika.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini i saglasni smo u tome, osuđujemo upad i invaziju Rusije jer poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konfereniji za novinare sa českim predsednikom Milošem Zemanom.

Nastavićemo da pomažemo, spremni smo da gradimo pojedina mesta u Ukrajini, za šta smo dobili ponudu ukrajinskog ambasadora, rekao je Vučić, podsetivši da Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji.

To je jedinstven stav u Evropi i lako ga je objasniti kada pogledate sa kakvim se mi izazovima suočavamo kada je reč o našem intergitetu i suverenitetu, ko nas podržava u Savetu bezbednosti UN, a imali smo i iskustva sa sankcijama tokom devedesetih godina, rekao je Vučić.

Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da ceni što je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, jer se ne može dozvoliti da bilo koja zemlja bez razloga napadne svog suseda.

Zeman je, na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da sličnu, izbalansiranu politiku vodi Kina, koja bi mogla da odigra ulogu u kreiranju mira.

To sam danas rekao Vučiću, a treća zemlja koja bi mogla da ima ulogu medijatora je Turska, rekao je Zeman, podsećajući na njenu ulogu u sporazumu o žitu.

U demokratiji kad se slažu mišljenja u svakom detalju, onda je to sumnjivo. Naravno da razumem stav Srbije, njenu neutralnost. Austrija je neutralna i članica EU. Već sam rekao i ponavljam da upravo taj položaj neutralnosti Srbije, koja ne podržava sankcije Rusije može i biti prednost za eventualnu ulogu medijatora. Posrednik ne sme jasno da stoji na jednoj ili drugoj strani, rekao je Zeman.

Podsećajući da je nastojao da Češka opozove priznanje Kosova, Zeman je rekao da je svojevremeno češki parlament svojim rešenjem pozvao vladu da ne prizna Kosovo.

Politička situacija se promenila, takva je demokratija i prevagnule su snage koje su priznae Kosovo, a ja nisam diktator, već demokratski izabran predsednik. Pozdravio sam činjenicu da je Hašim Tači već dve godine u istražnom zatvoru, kao i drugi pripadnici OVK, rekao je on.

Ni bivši predsednik Vaclav Klaus, niti ja nismo dali saglasnot za postavljanje češkog ambadsadora u Prištini, podsetio je Zeman.

Zeman je podsetio i da je pre dve godine, tokom Vučićeve posete Pragu, rekao da se izvinjava što je Češka kao poslednja zemlja članica NATO dala saglasnost za prelet aviona za bombardovanje Srbije i zamolio je da mu se oprosti.

Namerno sam to rekao u Pragu, a niko od čeških medija i političara to nisu napadali, rekao je Zeman i istakao da je osudio bombardovanje Srbije, ali i napuštanje Avganistana.

Zeman je zahvalio srpskom narodu koji je bio prijatelj njegove zemlje i 1938. godine, ali i 1968. godine i uveren je da će to prijatestvo biti nastavljeno.

On je naveo i da ceni to što će, kada umre, dobiti ulicu u Beogradu, na šta je Vučić dodao da se nada da to neće biti slučaj još 30 godina.

Vučić i Zeman su prethodno potpisali Deklaraciju o kulturnoj saradnji i otvaranju Češkog doma u Beogradu.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.