Zahvalnost Kubi za poštovanje teritorijalnog integriteta

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa kubanskim kolegom Rodrigezom Pariljom i zahvalio na doslednom stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN i nemešanju u unutrašnja pitanja drugih država i podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Selaković je konstatovao da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje Srbije i Kube u oblasti nauke, turizma, zdravstva, poljoprivrede, zaštite životne sredine, kulture i obrazovanja.

On je izrazio očekivanje da će Kuba, kao jedana od država koje su osnovale Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ), biti predstavljena na visokom nivou na obeležavanju 60 godina od prve konferencije PNZ u Beogradu.

Selaković je razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Kameruna Lženom Mbelom, te izrazio zadovoljstvo što će on predvoditi delgaciju Kameruna u Beogradu na 60. godišnjici prve konferencije Pokreta nesvestanih i ocenio to kao priliku za reafirmaciju tih vrednosti.

Zahvalio je Kamerunu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju međunarodnog prava i podršci u međunarodnim organizacijama.

Selaković je razgovarao i sa kolegom iz Letonije Edggarsom Rinčevičsom i ocenio da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, izrazivši očekivanje da će Letonija imati objektivan stav kada je reč o vrednovanju reformskih procesa u Srbiji i da će joj pružati podršku u evropskim integracijama.

Srpski šef diplomatije se nada da će Letonija podržati proces traženja mirnog i kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, a letonskog kolegu je upoznao sa pokušajima Prištine da destabilizuje situaciju na terenu, kao i da kosovski predstavnici odbijaju da sprovedu dogovore iz Brisela.