"Ogromno interesovanje nezaposlenih za besplatne informatičke obuke"

|   Info
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za RTS da se na konkurs za besplatne informatičke obuke prijavilo više od 7.000 ljudi i da će ove nedelje biti objavljeni rezultati prve faze testiranja.


Izvor: RTS


Zoran Martinović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se na konkurs za besplatne informatičke obuke prijavilo 7.859 kandidata, što je najveće interesovanje nezaposlenih za neku obuku koju sprovodi NSZ.

"Mi radimo samo sa nezaposlenim osobama i ove nedelje treba da objavimo rezultate prve faze testiranja - psiholoških i poznavanja jezika. Biće sprovedena i druga faza koja se odnosi na poznavanje informatičkih tehnika", objašnjava Martinović.

Dodaje da bi sa obukom trebalo da se krene u septembru.

"Mislim da će rok biti ispoštovan, a ove nedelje bi trebalo da budu izabrani izvođači obuka. Ukoliko ne bude iznenađenja, započećemo sve u septembru", kaže Zoran Martinović.

Ističe da će se sa ovakvim obukama nastaviti i naredne godine.

"Proverićemo kvalitet prijavljenih, da vidimo njihove veštine. Tržište zahteva ove profile i nastavićemo sa obukama", napominje Martinović.

Kaže da poslodavci, prvi put ove godine, imaju mogućnost da zaposlene prekvalifikuju za neku drugu oblast.

"Interesovanje za ovu vrstu obuke nije veliko, da li što poslodavci nisu upoznati sa ovom mogućnošću obuke ili prosto dobro pogađaju profile koje zapošljavaju", kaže Martinović.

Dodaje da su važne i ostale obuke za tržište rada - za zavarivače, knjigovođe, kuvare, konobare, negovatelje, radnike fizičko-tehničkog obezbeđenja.

"Najlakše je obučavati one koji imaju formalno obrazovanje u određenoj oblasti, a složenije su obuke kada se prelazi iz jedne oblasti rada u drugu. Postoje kvalitetne obuke i za neka jednostavnija zanimanja", objašnjava Martinović.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar